Czy wiesz że każdy rodzaj produktów wymaga innego odcienia światła ?
Czy wiedziałeś o tym że każdy produkt wymaga innego odcienia światła?
Poniżej zostało opisane jaki rodzaj światła należy wybrać do poszczególnych produktów.
MIĘSO I WĘDLINY
Mięso i wędliny będą bardzo dobrze wyglądać oświetlone światłem o barwie różowej lub lekko czerwonej, dzięki temu ich naturalny kolor zyska na intensywności, a klienci będą bardziej zainteresowani dokonaniem zakup. Reflektory LED nie nagrzewają się mocno, więc nie wpłyną na świeżość produktów.
RYBY I OWOCE MORZA
Świeże ryby oraz owoce morza idealnie będą się prezentowały oświetlone światłem o barwie niebieskiej, zimnej, ponieważ podkreśli to kolor produktów. Oświetlenie LED doskonale sprawdzi się przy tej ekspozycji, gdyż nie generuje dużej ilości ciepła, dzięki czemu nie wpłynie negatywnie na jakość i świeżość żywności.
SER I PIECZYWO
Światło lekko żółte doskonale sprawdzi się do oświetlenia serów oraz pieczywa. Kolory tych produktów staną się bardziej wyraziste. Bułeczki i chleby będą wyglądały na idealnie wypieczone z chrupiącą skórką, tak jakby dopiero zostały wyjęte z pieca.
KOSMETYKI, ODZIEŻ I BIŻUTERIA
Światło białe, dzienne idealnie sprawdzi się przy oświetlaniu kosmetyków, odzieży czy biżuterii. Przy takiej barwie dużo łatwiej się skoncentrować, a produkty wyglądają naturalnie, dzięki czemu z łatwością można ocenić ich kolor czy fakturę.